, MASA DO CIASTA 

MASA DO CIASTA

Oglądasz wiadomości wyszukane dla frazy: MASA DO CIASTA




Temat: Zmarnowane ciasto
hmmmm
a ja ostatnio postanowilam w koncu zrobic kopiec kreta, ale ciasto zaczelo sie
dymic z nieznanych powodow, w calej kuchni zrobilo sie szaro, wyjelam je z
piekarnika, oklapło, w srodku było surowe, na zewnatrz czarne, temperatura w
piekarniku byla taka, jak zalecali w przepisie, pozarłam banany, a masa do
ciasta czeka ze smietana na lepsze czasy :DDD
Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku





Temat: Szukam pilnie przepisu na miodownik!( c.weselne)
MIODOWNIK

Ciasto:
0,5 kg mąki
15 dkg (~3/4 szkl.) cukru
5 dkg masła
2 łyż stołowe miodu
2 jajka
1 łyżeczka proszku

zagnieść, podzielić na 3 części i odstawić do lodówki na 30 min – 1h.
Każdą w części kolejno rozwałkować i piec na blasze wyłożonej papierem przez
10 – 15 min. (jedno schodzi z blachy, i pieczemy następny płat)

Krem:
0,5 l mleka, 3 łyżki kaszy manny
ugotować mleko i do wrzącego wsypywać powoli kaszę; pogotować 3-4 min.; potem
przykryć i odstawić do wystygnięcia

20 dkg cukru (pudru ale niekoniecznie)
20 dkg masła
1 żółtko
cukier wan.

Zmiksować, a następnie po łyżeczce dodawać do kaszy.

Przełożyć masą płaty ciasta, docisnąć czymś b.b.b. ciężkim i do lodówki.

CIACHO TO POWINNO PARE DNI POLEŻEĆ, wiec trzeba je zrobić sporo przed
świętami, a ciasto można upiec jeszcze wcześniej.
Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku





Temat: ciasto"metrowiec"-jak zrobić
Upiec dwa biszkopty w podłużnych blaszkach jeden ciemny (z kakao) drugi jasny,
ostudzone ciasto pokroić na kromki, przekładać masą budyniową na przemian
kromka ciasta jasnego, masa, kromka ciasta ciemnego. Polać polewą. Kroić po
skosie. Jeżeli chesz dokładniejsze proporcje daj znać muszę pogrzebać w domu w
przepisach. POZDROWIENIA Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: Niniejszym
Nie ważne!!!
Nie ma znaczenia.
Nie ważne czy jest się za, czy przeciw.
Wazne żeby rządzić i wysuwać rządania.
Ważne zeby wyć.
A że bez senu czy to ważne???
Względny jest sens każdej władzy.
Władza w ręce mas, a wódz z mas, a masa do ciasta.
A reszta nie ważna.
Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: Thermomix a surówki
zarowska napisała:

> chętnie odpowiem - np. placki ziemniaczane ( tarcie lub tarkowanie ) albo
> jabłko z marchewką dla malucha - tarcie ? tarcie !itd, a ucieranie? proszę
> bardzo - masa do ciasta - ucieranie ? ucieranie !itd.
> Proszę o następny zestaw pytań.
Szczerze powiem że jestem zdziwiona tą odpowiedzią bo twierdzenie że ziemniaki
na placki sa starte to lekka przesada, sa jedynie rozdrobnione na maxa
(posiekane) nie ma jednak nic wspólnego z tarką - zapewne z tymi surówkami
chodzło tu o starcie na wiórki podłużne cieńsze lub dłuższe takie jak mozna za
pomoca tarki osiągnąć, nie siekane owoce i warzywa. Nalezaloby szczerze
powiedziec ze thermomix nie sciera a jedynie rozdrabnia i sieka na mniejsze lub
większe kawałki, nie da sie jednak uzyskac wiorkow jak w przypadku tarki.
Pozdrawiam Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: Czy to już promowanie otyłości?
Po lekturze tego watku, a zwlaszcza dyskysji o walce z otyloscia przypomniala mi
sie moja byla tesciowa.

Problemy z nadwaga miala wlasciwie od zawsze, ale po piecdziesiatce bardzo
utyla, zaczela miec powazne problemy ze zdrowiem : serce, przepuklina, stawy
kolanowe.
Oczywiscie wszyscy lekarze nakazywali diete, zaliczyla pare pobytow w
sanatorium, podejmowala proby odchudzania. Niestety wszystko na darmo - po
kazdej probie bylo jeszcze gorzej.

Problem lezal w tym, ze niestety nie byla absolutnie w stanie zmienic nawykow
zywieniowych. Jej kuchnia - alzacka - to byly tluste miesa w sosie ze smietana,
podsmazane ziemniaki z masa boczku, ciasta z kremem maslanym. Wszystko pyszne,
ale na co dzien mordercze...
A prob wygladaly tak, ze przez dwa dni jadla wylacznie gotowana marchewke i ryz
i oczywiscie po dwoch dniach rzucala sie na ciastka.

Pare razy probowalam jej pokazac, ze pomiedzy dwoma skrajnosciami jest jeszcze
mozliwosc po prostu umiarkowanie rozsadnego odzywiania sie, podsuwalam przepisy
lzejsze, ale smaczne ale to jakby nie docieralo.
Juz nie byla w stanie nauczyc sie gotowac inaczej niz po swojemu, po alzacku.
I chyba w pewnym sensie to jedzenie bylo dla niej pocieszeniem, nagroda za
utrapienia codziennosci...
I jakos nie mialam serca prawic jej moralow, ze musi sie tej przyjemnosci
pozbawic. Mimo, ze wiedzialam, jak bardzo to szkodliwe.
Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: czy to ma tak wyglądać ???
czy to ma tak wyglądać ???
płyn wybielający i przeciwtrądzikowy :
odwar z liści mącznicy i borówki odstawić na 30 min. przecedzić.
starannie wymieszać ze spirytusem kamforowym.

tak więc zrobiłam sobie ten płyn wszystko zgodnie z przepisem i ku mojemu
niezadowoleniu nie udało się :(
mikstura "zwarzyła" się dokładnie tak jak masa do ciasta.
a może to tak ma wyglądać ?
proszę o Wasze opinie.
czy zioła mieszane ze spirytusem kamforowym tak się zachowują ?
pozdrawiam
Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: HOTEL Sol Y Mar Sea Star w Tabie!!!
bar na plazy jest czynny od 10-17 - ale Emaad siedzi do 18-ej
sa napoje gorace, alkoholowe i bezalkoholowe
jedzenie w hotelu nam bardzo odpowiadalo, na sniadanko mozna zamowic omlet
wlasnej kompozycji, sa pyszne jogurty, masa pieczywa, jajka na twardo,
pasty, wędlina (nie jest to niestety polska szynka), parówki, pyszne sery
zolte, masa warzyw, ciasta i owoce - sniadanie od 7-10
lunch 13-15 - makarony, ryz, kurczak, zupka, masa warzyw, frytki, pizza
kolacja 19-22 - tak samo jak obiad
niby zawsze to samo - a jednak jest wiele mozliwosci, pyszne soki -
szczegolnie jablkowy i ananasowy
od 16-17 - w hotelu sa przekaski (rogaliki) to samo na plazy od 11-12
opcja all obowiazuje wszedzie - w hotelu, na basenie, plazy, dykotece
wybralismy sie w rejs lodzia za 50 $ od osoby.....i zapewniam, ze rafa na
hotelowej plazy oraz pod pomostem jest godna polecenia, miejsca, ktore
zaproponowano nam do nurkowania byly nieciekawe
do zatoczki obok plazy przyplywa zolw morski
wiecej uwag o hotelu znajdziesz w wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
f=622&w=64943351 oraz na fotoforum - Taba -hotele sol y mar;
formula all inclusive obowiazuje caly czas; jezeli chcialbys zrezygnowac z
wyjazdu - to chętnie zajmę Twoje miejsce ;) Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: tort roczek....
cześć!!
W czerwcowym numerze magazynu "Mam dziecko" /NR 6 (24) czerwiec 2005/ jest
artykuł poświęcony pierwszym urodzinom (Wybieramy prezenty, robimy pyszny tort,
urządzamy przyjęcie - o tym można tam przeczytać)
Przepis na torcik:
CIASTO: 5 jaj, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki tortowej i 1/2 ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE: Jaja wyparz. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną
pianę, dodaj szczyptę soli i po łyżeczce cukru. Dodaj żółtka i przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki. Przełóż do tortownicywyłożonej
natłuszczonym papierem. Piecz w piekarniku (ok. 30 min) w temp. 160 st.C.
Pozostaw w formie do wystygnięcia. Pokrój ciasto w krążki i nasącz je np.
sokiem z cytryny z odrobiną cukru.
KREM: Kostka masła, 1/2 szkl. cukru pudru, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 i
1/2 szkl. mleka, 4 łyżki kaszy manny, 10-15 truskawek.
PRZYGOTOWANIE: Ugotuj kaszę na gęsto i dodaj cukier. Ucieraj masło z kaszą,
musem truskawkowym i cukrem. Posmaruj masą krążki ciasta i na wierzchu ułóż
truskawki.
Na zdjęciu wygląda apetycznie ale jak smakuje jeszcze nie wiem bo robić go będe
dopiero w sierpniu. Jeśli któraś z Was zrobi go wcześniej niech da znać co z
tego wyszło.
Pozdr. Ela i Gabi
Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: Luty 2003- Druga część:-))
Dzięki wielkie Agatkar

Co do spotkania to ani w ten ani w następny wolny koniec tygodnia nam nie
pasuje.

A co od alkoholi to oba likiery baaaardzo mi smakują - poza tym uwielbiam
półsłodkie czerwone winko (w wersji grzanej również), natomiast nie przełkne
grzanego piwa ani piwa słodkiego - lubie gorzkie i zimne.

Czasem w domu robimy sobie likier karmelowy - przepis ogólnie znany i prosty
ale może:
- puszka słodzonego skondensowanego mleka
- wódzia - ilość wg uznania
Puszka mleka wsadzić do garnka i gotować 3h (super masa na ciasta)
po wystudzeniu przełożyć do garnka i zmiksować z dowolną ilością alkoholu -
gotowe

Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: masa do ciasta dla alergików
masa do ciasta dla alergików
ciasto marchewkowe juz mam. ale nie wiem jaką masą je przełożyć, żeby mogły je
jeśćdzieci uczulone na wszystko co pochodzi z mleka Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: jaka masa do ciasta cynamonowego?
jaka masa do ciasta cynamonowego?
biszkopt z cynamonem...
może bycbita śmietana z rozkruszonym wafelkiem grzeskiem?
a co Wy mozecie mi doradzic? Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: masa do ciasta z ususzonych bułek kajzerek????
masa do ciasta z ususzonych bułek kajzerek????
Czy ktoś wie coś na ten temat? Podobno placek pyszny. Te ususzone bułki się
ponoć moczy w mleku, potem gotuje, uciera z margaryną, dodaje się kokos...Ale
co i jak i w jakich proporcjach to nie wiem. Proszę o przepis. Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: Czym przełożyć biszkopt?
cos za mna chodzi od wczoraj chalwa. co prawda nie udalo mi sie znalezc mojego
starego przepisu na 'krem chalwowy', ale te, ktore wyszperalam w
mojej 'komputerowej pamieci' tez wygladaja ciekawie i wcale nie sa trudne:)
podaje tylko recepte na kremy, ale mam do nich i ciasta:)

Masa:
2 chałwy waniliowe (po 10 dkg),
1 masło,
1 margaryna,
1 budyn śmietankowy,
bezy-20dkg,
1/2 l mleka,
1 czekolada gorzka,
3 łyżki cukru,
spirytus 100ml
zrobić budyń (dalabym nieco mniej mleka niz na opakowaniu jest napisane),
wystudzić. zmiksować masło i margarynę, dodać pokruszoną chałwę, pokruszone
bezy, budyń, 1/2 tabliczki startej nożem czekolady,w trakcie ucierania dodawać
spyrytus.Ciasto przekładać masą: ciasto-masa-ciasto-masa. Wierzch ciasta
udekorować pozostałą 1/2 startej czekolady :)

Masa chałwowa do tortu
- 1 maslo/25 dkg/,- 30 dkg chałwy,- 1 kieliszek wodki/spirytusu.
Maslo ucierać z pokruszoną chałwa, dodac spirytus .Przełożyć masą biszkopt/lub
inne miękkie ciasto/, wierzch ciasta również posmarować małą ilością masy i
zetrzeć na to czekoladę gorzką.

i jeszcze podalabym pomysl na biszkopt przelozony jablkami, tez proste
nadzienie - szczegolnie jesli uda Ci sie kupic tzw. sos(=mus) jablkowy w
sloiczku. rozgrzej go dobrze w garnuszku(lub mikrofalowce) i wymieszaj z
galaretka w proszku.
jesli nie znajdziesz musu, to po prostu zetrzyj na jarzynowej tarce kilka
kwaskowych jablek i udus je w rondelku z cukrem (daj go do smaku, raczej
niewiele. moze byc cukier brazowy jesli masz, ale niekoniecznie. dodaj tez
troche cynamonu, jablka go 'lubia'). jak jablka beda juz miekkie, wsyp - do
goracych - torebke galaretki cytrynowej(lub pomaranczowej). rozsmaruj te mase
(stale ciepla) na przekrojonym biszkopcie, przykryj druga czescia ciasta, lekko
przycisnij reka, daj troche wystygnac i wstaw do lodowki. Biszkopt pieknie
nasiaknie jablkami(ktore stezeja wraz z galaretka), bedzie mial orzezwiajacy
smak. wierzch posyp cukrem pudrem. to jest wdzieczne, proste ciasto, dobre na
kazda okazje, przez caly rok:) i chyba tylko moj maz go nie lubi, ale on jest
(rozpuszczonym:) fanatykiem kruchego:))

Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: K.u.l.i.n.a.r.n.e__b.a.r.b.a.r.z.y.ń.s.t.w.a.
ja uważam , że barbażyństwem w kuchni są :
- suszone zieleninki ( natka pietruszki , koperek , liście selera , szczypiorek)
- masa do ciasta , w której wyczuwalny jest cukier
- kotlety sojowe ( próbowałam , zjadłam - nie spróbuję więcej ) Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: masa do ciasta na kisielu ********
masa do ciasta na kisielu ********
mam wiśnie zamrożone..chcialabym ugotowac jakby kompot i potem zrobić mase do
ciasta na bazie kisielu czy budyniu..Znacie taki coś??? Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: Thermomix a surówki
chętnie odpowiem - np. placki ziemniaczane ( tarcie lub tarkowanie ) albo
jabłko z marchewką dla malucha - tarcie ? tarcie !itd, a ucieranie? proszę
bardzo - masa do ciasta - ucieranie ? ucieranie !itd.
Proszę o następny zestaw pytań. Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: Masa do ciasta
Masa do ciasta
W Polsce zawsze kruche ciasto przekladalam gotowa kupiona masa makowa albo jablkowa. Czy tutaj tez dostane cos takiego?? A jesli nie to moze macie pomysly jak zrobic taka mase, tylko blagam nic trudnego, bo ja z tych, co to ciasta pieka 2 razy do roku, na wigilie i Wielkanoc. Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: Imperial Park (****) - Hammamet
Hotel ten odwiedziłam z rodziną w połowie września 2006. Dotarliśmy do
niego po pond godzinnej jeździe z Monastiru. Na powitanie drink. Byliśmy tak
spragnieni, że nasze plany o piciu wyłącznie picia butelkowanego wzięły w
łeb...ale nic nam nie było przez cały następny tydzień ( no może tylko z
przejedzenia).
Dostaliśmy pokój na 1 piętrze jednak bez balkonu. Widok był piękny ale zależało
nam na balkonie więc musiałam wziąć sprawy w swoje ręce i zejść do recepcji,
udało się (+5 euro) dostać pokój od strony ogrodu z tarasem i bliżej znajomych.
Zależało nam na spokoju więc po 2 dniach cieszyliśmy się z tej wymiany bo do
późnych godzin nocnych przy basenie odbywały się animacje a nasza 4- letnia
córka padała już około 21.
Pokoje wszystkie identyczne: duże łoże( lub 2 - pojedyncze złączone) tv-sat,
lodówka, suszarka w łazience, osobne wc. duża szafa. Ogólnie bardzo przyjemnie
i czysto.
Pokoje sprzątane codziennie, ręczniki zmieniane, pościel raczej nie ( ale czy w
domu zmieniamy codziennie?)Klima sterowana indywidualnie.
Basen wspaniały: duży, głębokość od 1,2 do 2,1 więc każdy znajdzie coś dla
siebie.
Dla dzieci duży brodzik, plac zabaw ( huśtawka, zjeżdżalnia, karuzela i koniki)
Parasole i leżaki przy basenie dla HB bez opłaty All ma jeszcze na plaży bez
opłaty (+materac, dla HB 1 DT). Nie brakowało leżaków, a obłożenie dość spore
było.
Jedzenie:
Mieliśmy Hb i pomiędzy posiłkami nie byliśmy w stanie zbytnio nic wcisnąć.
Śniadanie: surówki, sałatki, rogaliki, bułeczki słodkie, na cepło różne rzeczy,
jajka 3 i 5 minut, masa płatków, jogurtów, kawa , herbata, i 2 rodzaje soków
Obiadokolacje:
Surówki, różności na ciepło , od warzyw zapiekanych po mięsa różne rodzaje+
spagetti, owoce morza, raz był wieczór włoski(pizza, rawioli, lasagne i masa
innych) ciasta, lody, i masa owoców.
Jedzenie świetne ...
Hotel oceniam wysoko, plaża trochę gorzej ale wiedziałam o tym jadąc tam.
Ogólnie pobyt był wspaniały i z czystym sumieniem mogę polecić ten hotel( byłam
z EXIMEM)
Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku