, łyżeczka soli 

łyżeczka soli

Oglądasz wiadomości wyszukane dla frazy: łyżeczka soli




Temat: Ej ludziska coś na zgode!!!!
Miałem nie pisać nic ale mnie krew na Was zalewa!!!!!!!

Próbowałem przebrnąć przez tą Waszą całą dyskusje coby
się zorientować o co chodzi ale dałem sobie spokój :-((
Szczerze mówiąc szkoda czasu
Możecie się obrazic ,ale żadko tu ostatnio wpadam
i pomyślałem wczoraj co wpadne odwiedze, pożartuje ,
dowiem się co u Was słychać a tu wojna.:-(((
Z tego co pamiętam to Wujek tą grupe założył w sumie do czatu
dla nas  jak admin z tamtej grupy zaczął nam rozdawać banany
no chyba co mnie skleroza dopadła ( zresztą jako pierwszy
sprawdziłem czy ta grupa działa )

NIE KŁÓCIĆ MI SIĘ JUŻ - QURWA WESOŁO I MIŁO MA BYĆ!!

Wpadne wieczorem sprawdzić co i jak
Jak sie dalej będziecie żarli to żegnaj Gienia ( niestety ).

Mam dosyć w robocie i życiu codziennym takich co się żreją

Na rozlużnienie proponuje:

Goloneczke w piwie i takie tam inne + skrzynke Gulczasówy

PIZZA
( przepis podstawowy )

500 g mąki   1/8 l mleka
20g drożdży  1/8 l wody
1 łyżeczka soli 1-2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru zioła do pizzy w torebce lub świeże

Zrobić rozczyn z drożdży , 1 łyżki mąki i mleka .Gdy rozczyn wyrośnie,
wymieszać go z lekko ogrzanymi pozostałymi składnikami i rozgnieść ciasto
rękami lub w robocie kuchennym, ( nie zapomnieć o ziołach !!!!)
 aż będzie odstawało od miski. Praca ta wykonywana za pomocą robota trwa 8 -
10 min., ręcznie 20 - 25 min. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce , gdzie nie ma przeciągów . Po godzinie jeszcze raz wyrobić
ciasto , rozwałkować , przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i
pozostawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie nakłóć  lekko widelcem. Następnie
ułożyć na nim dodatki według uznania - co kto lubi , wstawić do rozgrzanego
do temperatury ok. 200 oC  piekarnika , który powinien utrzymywać jednakową
temperaturę zarówno na górze, jak i na dole . Pizza nie może być zbyt twarda
, powinna być miękka i krucha . Czas pieczenia ok. 8 - 10 minut.

SCHAB W SOSIE PIWNYM

1 kg schabu, 2 czubate łyżki cukru,1/3 łyżeczki mielonych goździków,2
cebule,1 butelka ciemnego piwa , 2 łyżeczki sosu pieczeniowego w proszku ,
sól , pieprz do smaku.

Schab umyć, odciąć od kości , osuszyć , natrzeć pieprzem , włożyć do
brytfanny ,posypać cukrem i mielonymi goździkami oraz obraną i pokrojoną w
grubą kostkę cebulą.
Piec 45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku ( 200oC ). Po 30 minutach wlać
pół butelki piwa. Po upieczeniu wyjąć mięso , do sosu wlać resztę piwa i
gotować przez 3 minuty. Podprawić sosem w proszku i gotować chwilę bez
przykrycia , aby sos zgęstniał.
 Mięso pokroić w plastry , wyłożyć na półmisek i polać sosem. Podawać z
kapuchą i ziemniakami oraz zimnym piwem.

                        GOLONECZKA  W  PIWIE

 Składniki na 2 golonki :
2 cebule ,
100 g korzenia selera,
3 marchewki,
2 pory,
2 golonki wieprzowe, każda po 1 kg ( ponacinane w romby ),
sól , świeżo zmielony czarny pieprz,
1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
3 łyżki smalcu wieprzowego,
1 l jasnego piwa,

Sposób przyrządzania :

1. Cebule , seler i marchewki obrać i pokroić w kostkę.   Przygotować por ,
rozciąć wzdłuż i umyć. Następnie pokroić w   kawałki.
2.Golonki umyć i osuszyć papierem ,następnie natrzeć   solą, pieprzem i
majerankiem (można wcześniej golonkę   zapeklować).
3. Smalec rozgrzać w brytfannie i opiekać w nim golonki ze    wszystkich
stron przez ok. 15 min.
4. Dodać warzywa , krótko smażyć razem z golonką, następnie    dolać do tego
połowę piwa.
5. Golonki piec w piekarniku rozgrzanym do 225 oC, polewać co   jakiś czas
sokiem z pieczeni , następnie podwyższyć   temperaturę do 250oC
6. Wylać na pieczeń resztę piwa , piec dalsze 25 min.
  Wyjąć golonki z brytfanny i włożyć do wyłączonego piekarnika   GOTOWE !!!
7. Sos w brytfannie rozcieńczyć nieco gorącą wodą i roztrzepać    wraz z
warzywami mikserem.

KNEDELKI

2 czerstwe bułki ,
250g mąki,
3 jajka,
200 ml mleka,
gałka muszkatołowa

Na knedle pokroić bułki w kostkę. Z mąki , jajek oraz mleka zagnieść ciasto,
przyprawić solą i odrobiną muszkatu. Następnie dodać bułki i pozostawić na
10 minut aż napęcznieją.
Z ciasta uformować małe knedle i wrzucić na 15 minut do gotującej się wody.

ZASMAŻANA  KAPUSTA - wiadomo jak zrobić.
Goloneczki podawać z knedlami i kapustą i oczywiście piwem lub czymś
mocniejszym.
Brodacz  życzy smacznego.

Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku





Temat: Magia PORu :-)
Witajcie!

Troszke sie nie odzywalem - masakra w szkola - a pozniej musialem wypoczac
:-)
No to teraz musze nadrobic... :-)

Wpadlem kiedys do babki i miala w garczku tgakie dziwne cos...
byl to przysmarzony por - poprostu magiczne!!!

---przysmak porowy--- :-)
jak sie to robi...
Bierzecie pod (naczy ta twarda i biala czesc... to znaczy moze byc troche
lisci ale nie za duzo... i nie za twarde...)
Trzeba to pokroic w krazki mniej wiecej na dlugosc 1cm...
Tak pokrojony por wrzuca sie do garczka z woda gdzie nie ma za duzo wody...
to znaczy tyle zeby to nie dokonca przykrywalo...
i gotuje przez jakies... hmmm... 10-20min, najlepiej zeby sie prawie cala
woda wygotowala,

teraz dodajemy do tego wszytkiego olej, i meczymy razem z olejem ok.
5-10min, az sie zrobi taka papka...
oczywiscie posolic, popieprzyc, mopzna wrzucic czosku - tez jest GIT,

i robi sie z tego taka mistrz pasta do smarowania chleba...
a z tego oleju to sie sam z siebie robi taki jakby majonez :-)))
no normalnie genialne :-)))

goraco polecam,

a teraz cos jeszcze, starszy byl gdzies na jakiejs imprezce, i pokosztowal
czegos takiego,
podobno bylo mistrz! i az dostal przepis... ja jeszcze tego nie mialem sily
zrobic, no ale wierze starszemu na slowo :-)
Yyy zeby bylo Vegan to by troche to trzeba przerobic, ale pewnie nie bylo by
z tym problemu - mysle...

no to tutaj oryginalny przepis - kiedys przestukalem - szkoda ze z .pl
znakami...

-----------------------------------
"Torcik" z poru
---------------

składniki:

 -  ciasto:
  400g. mąki krupczatki
  250g. masła
  żółtko
  2 łyżki śmietany
  łyżeczka soli

 -  farsz:
  5 porów
  2 łyżki masła
  łyżka oleju
  0.5 szklanki śmietany
  2 jajka
  sól
  biały pieprz ziarnisty
  żółtko
  zioła prowansalskie

------------------------
Zagniecione ciasto wrzucamy na 30 min. do lodówki.

Pory pokroić w krążki.
Podsmażyć na maśle wymieszanym z olejem. (10 min)

Doprawić do smaku solą pieprzem i ziołami.

Śmietane wymieszać z jajkami, dodać do porów...
w razie potrzeby sól / pieprz / ziółka.

Tortownice posmarować masłem...

====== 33% ciasta (góra)
------ farsz (środek)
====== 66% ciasta (dół)

Wierzch posmarować żółtkeim.

Piec 45 minut 180°C
------------------------------------------

zdroofki, i zycze smacznego :-)

  Jelo

Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku





Temat: Witam...


Endi wrote:

Mam oberwać ogonki workwi foliowemu w którym mam zamrożony szpinak?


jak umiesz?-))


I
jest już rozdrobniony niestety.


 to rozmrozic i prosze !!


Kiedy będzie można kupić normalny
szpinak, a nie mrożony? W sumie to powinien już być, u mnie jest lato.


 lato ? szczesciaz u nas cieplej ale jeszcze nie mozna chodzic bez kurtki -))


Dbra, napisz jeszcze co to masala. Seva mi kiedyś tłumaczył, ale
zapomniałem (wybacz). :-)


 na roztopiony tłuszcz moze to byc gee ,masło albo olej ..wrzuca sie przyprawy
,prazyc na małym ogniu w odstepach 1 minuty.
przykładowa masala -zestaw przypraw
czarna gorczyca
kminek indyjski
asofetida
kurkuma
chili
pieprz
 mozesz tez uzyc garam masale i wtedy juz masz tam pomieszane przyprawy albo
curry .A jak lubisz eksperymenty to samemu  dobierac.


Również poproszę. A najpeiej zapuszkować i tylko urle podawać. :-)


 nie masz Kuchni Krishny ? to własnie przepis z tej ksiazki

" Ser ze spinakiem"
składniki:
1/2 kg spinaku swiezy albo mrozony
1/4 kg białego sera
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
masło ,albo olej

przyprawy:
 1/2 łyzeczki chilli
1/2 łyzeczki kurkumy
2 łyzeczki kolendry
szczypta asofetidy
1 łyzeczka soli

wykonanie:
umyj i pokroj spinak ,osusz
zrob masale z podanymi przyprawami bez soli
Dodaj do niej spinak i wlej 1/4 szklanki wody i gotuj przez 15 minut.Po
ugotowaniu dodaj jogurt  i pokrojony w kostke ser  i sol .Dobrze
wymieszaj.Czas przygotowania 40 minut.


Poproszę. Ja miałem taki plan, żeby zrobić wszystko jak do nrmalnej
lazani, czyli na zmianę dawać płat makarnu, sos, ser żółty, ale sos
zrobić zamiast pomidory-jajko-śmietana-fura przypraw, to ze spinaku, ale
jeszcze nie wiem dokładnie jak. :-) Jak Ty to robisz?


 ja robie spinak mieszam z serem białym +przyprawy i beszamel albo inny sos.
 na wierzchu daje zołty ser i posypuje majerankiem.Czasem inny zestaw ..-))


Też jeszcze nie robiłem, piszę, że zabieram się dopiero. Ale myślę, że
jak zrobię normalne naleśniki, farsz szpinakowy, np. ze szpinaku z
pieczarkami, może dodać jeszcze pomidorów, ale nie wiem czy pasują, i
ponakładać na naleśniki, pozawijać jak krokiety i podsmażyć. Co Ty na
to? Może być dobre.


spinak i ser , spinak i marchew , spinak i ziemniaki ..spinak i pieczarki nie
probowałam ,napewno pomidory i pieczarki to pycha !!


Jak wyżej, też nie robiłem. Ale mam taki plan. Zrobić 'ciasto' jak na
placki ziemniaczane, smażyć placki na wielkość patelni, farsz szpinakowy
naładować na połowę, zawinąć drugą połową (ale nie swoją tylko placka) i
posypać serem albo czymś bardziej wegańskim, np. tofu.


 bzmi smacznie ....


Albo zrobić coś ala 'placki ziemniaczane przekładane pomidorami' z mojej
nowej ulubionej książki kucharskiej.


 co to za ksiazka ?


Smażysz placki, robisz sosik pomi,
z cebulą np, a potem wkładasz do żaroodpornego naczynia na zmianę placka
i sos, można też zrobić szpinakowy właśnie. Coś jak lazania z placków
ziemniolowych. Musi być pycha.
Ok, ale zgłodniałem. Kończę teg posta i idę jeść. :-)


smacznego !!ja czasem robie placki z cukini ..tak samo sie robi jak
ziemniaczane tylko inny składnik.Do tego sosik pomidorowy na ostro i pycha !!


W jakim sensie osłabia? J


 za duzo sie smieje i nie moge ogladac filmu -))


a uwielbiam MP, ich akcent również.

Ok, to tyle,
łubiniarz & szpinakoholik

Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Temat: Swięta Bożego Narodzenia 2006 na forum Kraj
Stół Świąteczny
Świąteczny stół
Wigilia


Rolmopsy z rodzynkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Karp w sosie grzybowym
Filet z łososia w sosie z czerwonego wina
Barszcz czerwony z fasolą
Sandacz smażony, podany w sosie na białym winie
Śledzie w trzech smakach
Łupiemy orzechy

Potrawy Świąteczne:


Indyk z nadzieniem bakaliowym
Kurczak z nadzieniem bakaliowym
Pieczeń cielęca na dziko
Ciasto rodzynkowe


Rolmopsy z rodzynkami

* 6 filetów matiesów * 2 jabłka (Jonagold) * 1 kiszony ogórek * 2 duże cebule *
4 marynowane grzybki * 4 łyżki rodzynek * 2 goździki * 5 ziaren ziela
angielskiego * 2 liście laurowe * 2 łyżeczki cukru * 1/2 łyżeczki ziaren
pieprzu * 1/2 łyżeczki kolendry * 1 szklanka octu 6% * 1 łyżeczka soku
cytrynowego a sól

Ucieramy jedno jabłko (największe) na tarce z dużymi oczkami, skrapiamy sokiem
cytrynowym. Siekamy drobno jedną cebulę i obrany z łupiny ogórek. W miseczce
mieszamy jabłka, posiekane grzyby, 2 łyżki rodzynek, cebulę i ogórek.
Przyprawiamy szczyptą zmiażdżonych goździków, zmielonym pieprzem, solą i
cukrem. Filety kroimy na kawałki długości 6-7 cm, smarujemy nadzieniem z
jabłek, zwijamy rolmopsy i spinamy wykałaczkami. Teraz kroimy w plasterki drugą
cebulę, a jabłko w kostkę. Wkładamy do słoika rolmopsy, jabłka, rodzynki i
cebulę. W rondelku gotujemy - pod przykryciem - ocet, 3-4 łyżki wody, goździki,
pieprz, kolendrę, ziele angielskie i liście laurowe. Przyprawiamy cukrem i
zalewamy tak przygotowaną marynatą rolmopsy. Trzymamy w chłodzie przez 24
godziny (ale można i znacznie dłużej).



Pierogi z kapustą i grzybami

* 50 dag kwaszonej kapusty * 2 średnie cebule * 3 dag suszonych grzybów * 50
dag pieczarek * 2 liście laurowe * kawałek skórki cytrynowej * 5 ziaren ziela
angielskiego * 1/2 łyżeczki kminku * sól, pieprz * 3 łyżki oleju
słonecznikowego * 3 łyżki masła *szczypta cukru - ciasto pierogowe

Grzyby zalewamy filiżanką ciepłej wody. Zagniatamy miękkie ciasto z 50 dag
mąki, 2 żółtek, ciepłej wody i 2 łyżek oleju. Przykrywamy ogrzaną miską i
odstawiamy na pół godziny. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją
na durszlaku gorącą wodą. Mniej kwaśną wkładamy od razu do garnka, zalewamy
zimną wodą (powinna ledwie przykrywać kapustę). Dodajemy grzyby razem z wodą, w
której się moczyły, ziele angielskie, liście laurowe, kawałek skórki cytrynowej
i kminek. Gotujemy na małym ogniu, aż kapusta zmięknie (ale nie powinna się
rozgotować). Potem odcedzamy starannie na durszlaku. Oczyszczone pieczarki i
obrane cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle i oleju. W rondlu
mieszamy kapustę, pokrojone drobno grzyby, pieczarki, cebulę i smażymy
nadzienie przez 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. Teraz
wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką krążki i kładziemy na środku porcje
nadzienia. Zlepiamy starannie brzegi. Gotowe pierogi od razu wkładamy do
wrzącej, osolonej wody. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, przykrywamy garnek. Po
mniej więcej 8 minutach pierogi są gotowe. Można je od razu podawać na stół
albo ugotowane wcześniej odgrzać w gorącej wodzie lub odsmażyć na maśle.



Karp w sosie grzybowym

* 1 karp o wadze ok. 1,5 kg * 1 szklanka kwaśnej śmietany * 50 g suszonych
grzybów * 1 mała cebula * 1 łyżeczka mąki * 2 łyżki masła * 1 łyżeczka cukru *
1 liść laurowy * 1/2 łyżeczki pieprzu * 1/2 cytryny * sól

Suszone grzyby zalewamy filiżanką zimnej wody, po kwadransie gotujemy do
miękkości. Lekko solimy, studzimy w wywarze, a następnie kroimy w paseczki.
Ubijamy śmietanę z mąką, szczyptą soli, cukru i pieprzu. Mieszamy z grzybami i
drobno posiekaną cebulą, dodajemy liść laurowy. Oczyszczonego i wypatroszonego
karpia płuczemy starannie pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i
nacieramy płaską łyżeczką soli. Układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy
roztopionym masłem. Na dno naczynia wlewamy wywar z grzybów. Wstawiamy rybę na
25 minut do nagrzanego (180Ą) piekarnika. Podpieczoną rybę wyjmujemy na chwilę,
polewamy śmietaną przyprawioną sokiem cytrynowym i pieczemy jeszcze 20 minut,
aż skórka apetycznie przyrumieni się na wierzchu. Podajemy na Wigilię z kapustą
z grzybami - jako gorące, główne danie.
więcej:

www.opoka.org.pl/varia/bn/stolswiateczny.html Przeglądaj wszystkie posty z tego wątku



Strona 4 z 4 • Wyszukiwarka znalazła 230 rezultatów • 1, 2, 3, 4